Perkhabaran Mεnyεdihkan Di Korea Selatan, Rakyat Malaysia K0mα Disahkan Mεn!nggαl Duniα

Untuk pengetahuan semua, rakyat Malaysia iaitu Rozzana Mat Nanyan yang sebelum ini terlan.tar k.o.m.a di (I.C.U) Hos.pi.tal Myongji, Korea Selatan disahkan me.ning.gal du.nia pada 9.46 pagi tadi (waktu Malaysia).

Berita men.ye.dih.kan ini telah disahkan kakak ti.rinya, Nur Diana Abdul Rahim Lee, 46 yang turut tinggal di negara berkenaan.

“Bis.mil.lah. Per.juan.gan Rozzana be.rak.hir jam 10.46:35 (waktu Korea Selatan) 9.46:35 (waktu Malaysia)

24/11/2021,” kongsinya di status Facebook.

Menurutnya, je.na.zah Rozzana, 35, akan dike.bu.mi.kan di Korea Selatan, walau bagaimanapun tidak disebut secara jelas lokasi sebenarnya.

Sebelumnya, menerusi perkongsian Whatsapp, Nur Diana menyatakan bahawa dia di telefon oleh pihak hos.pi.tal menyuruhnya untuk datang ke sana.

Dalam pada itu, sta.tus ke.si.ha.tan Rozzana semakin me.ro.sot apabila di masukkan ke hos.pi.tal kerana se.ran.gan as.ma.

Arwah ditemui tidak se.dar.kan diri sejak 2 Oktober iaitu hari pertama dimasukkan ke hos.pi.tal kerana di.ti.dur.kan untuk menge.lak di.se.rang sa.wan.

Rentetan itu, Ke.du.ta.an Malaysia di Seoul menyatakan akan akan memberi bantuan kon.su.lar kepada Rozzana, manakala Nur Diana berlepas ke negara berkenaan pada 21 Oktober lalu dari (KLIA) Sepang untuk mengurus Rozzana.

Sebelum ini, Nur Diana juga meminta bantuan kepada rakyat Malaysia termasuk Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk membantunya sekeluarga membawa pulang Rozzana.

Usahawan pakaian dan kasut Muhammad Nor Khuzaifah Zohari, 32, berasa terpanggil untuk menyahut se.ru.an ini dan terus menganjurkan jualan a.mal di FB pada 13 November lalu dan turut disertai 30 peniaga pakaian dan kasut terpakai yang menetap di Korea Selatan.

Mereka berjaya mendapat jumlah kutipan keseluruhan hampir RM112,000.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Harian Metro

[2] Gambar-Gambar Lain: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *