Selepas 11 Tahun Berjuαng Melawαn Kαnser, Elyana Kongsi Berita Gembira Buat Semua

Selepas lebih sedekad berjuang me.la.wan kan.ser lim.fo.ma, penyanyi Elyana berkongsi berita gembira sudah bebas daripada s.e.l ba.rah yang me.re.bak dalam tubuhnya.

Khabar tersebut didedahkan penyanyi yang juga ibu kepada dua cahaya mata itu menerusi Instagramnya pagi tadi.

“Hari ini saya ingin berkongsi rasa gembira dan bersyukur dengan anda semua. Perjuangan dan penantian selama 11 tahun saya berhasil. Kan.ser saya sudah hi.lang!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elyana Emrizal (@elyanaofficial1)

“Alhamdulillah Ya Allah. Terima Kasih Ya Allah. Kau telah mendengar doa kami. Tak dapat saya gambarkan perasaan gembira ini.

“Terlalu lama tak dapat gambarkan ada tubuh badan yang sihat. ‘I love you Allah’,” tulis pemilik nama penuh Erneelya Elyana Emrizal itu.

Sepanjang bertarung dengan pen.ya.kit itu, dia mendedahkan sudah menjalani lebih 20 kali ra.wa.tan ki.mo.te.ra.pi serta melakukan 30 sesi ra.dio.te.ra.pi.

Akhir tahun lalu s.e.l kan.ser.nya sudah me.re.bak ke bahagian ha.ti, pang.kal pe.ha dan ra.him sekali gus menyebabkan keadaannya agak mem.bim.bang.kan sehingga berat badan turun kepada 35 kilogram.

Bagaimanapun, semangat penyanyi Ka.lis Rindu itu cukup kuat apabila terus me.la.wan pen.ya.kit.nya dengan sokongan keluarga serta ramai peminat yang sentiasa mendoakan dia kembali pulih.

Walau berdepan ke.sa.ki.tan selain menghadapi simp.tom selepas sesi ra.dio.te.ra.pi yang kembali dijalani pada pertengahan tahun ini, Elyana tetap kuat dan ta.bah selain kerap berkongsi mesej positif menerusi laman sosialnya.

Secara tidak langsung, kekuatan men.tal penyanyi berusia 34 tahun itu berhadapan cabaran turut men.yun.tik semangat mereka yang se.na.sib.

Terdahulu, Elyana membuat pendedahan mengenai kan.ser lim.fo.ma tahap empat dihi.da.pi.nya selepas ter.sing.kir pada minggu kelima program realiti, Ge.gar Vaganza musim keempat (GV4) pada 2017.

Elyana mendirikan rumah tangga dengan Khairul Anuar Husin pada 2010 dan dikurniakan seorang anak perempuan Cinta Sumayyah, 10, dan anak angkat, Cahaya Ramadhani yang kini berusia dua tahun.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Kosmo Online

[2] Gambar 1: Instagram Elyana Emrizal

[3] Gambar 2 dan 3: Gempak.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *