“Ramai golongan tua yang terkαndαs ..”, Fouziah Gous Sαnggup Lakukan Hal Ini Demi Hulurkαn Bαntuan

Seperti yang kita maklum, sejak dua hari lalu, benc@na b@njir sedang mel@nda negara kita.

Ramai dari kalangan rakyat Malaysia, termasuklah usahawan dan juga pelakon, Datin Fouziah Gous, 39, yang turun padang bagi membantu m@ngsa-m@ngsa b@njir.

Datin Fouziah ada berkongsi pengalamannya membantu m@ngsa yang terk@ndas di dalam kereta di lebuhraya, yang mana majoritinya terdiri dari golongan berusia dan bukan berasal dari ibu kota.

“Saya ingin berkongsi pengalaman dua hari lalu, yang mana saya meng3tuk pintu kereta mereka yang terk@ndas di lebuhraya dan rata-rata adalah orang tua. Situasi itu sangat meny3dihkan kerana mereka tidak tahu arah mana hendak pergi.

 

“Jadi, saya meminta mereka berpusing (pandu) mel@wan arμs untuk ke pusat perpind@han sementara (PPS) di Masjid Bukit Jelutong. Di sana, ramai yang menghulurkan bantuan buat m@ngsa b@njir.

 

“Ramai golongan tua yang terk@ndas ini kerana pada hujung minggu mereka sudah biasa menghadiri kenduri dan sebagainya. Saya mengetuk pintu kereta sekitar jam 12 tengah malam sehingga 5 pagi untuk memberikan makanan dan sedikit informasi buat mereka,” katanya

Malah, Fouziah juga turut tampil menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir di sekitar Bukit Jelutong yang mana berhampiran dengan rumahnya.

Dalam pada itu, Fouziah juga ada memuji rakyat Malaysia yang bagus dan mulia dalam membantu antara satu sama lain.

“Biarpun tidak mempunyai kelengkapan lengkap dan canggih, namun hati tidak tenang untuk berehat di rumah tanpa membantu. Malah, pekerja saya juga ada menghantar mesej sambil menangis kerana baru membantu menyempurnakan jenazah.

“Namun, saya juga ingin berpesan kepada segelintir pihak supaya tidak menyebarkan informasi salah kepada orang ramai. Contohnya keadaan tidaklah seteruk seperti yang digembar-gemburkan kerana mendatangkan masalah kepada pihak yang ingin membantu,” katanya.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Harian Metro

[2] gambar Utama, Oh Bulan dan Fouziahgous (Instagram)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *