“Ini pertαma kαli rumah saya nαik air, tαpi…” Afieq Shazwan K0ngsi Keαdαan Rumαh Tεruk Terjεjαs Kerαna Bαnj!r K!lαt

Kita dik3jutkan dengan perist1wα bαnj1r yang berlaku di tanαh αir kita dimana hujαn lebαt berterusαn sejak petang Jumaat mengαkibαtkan kawasan rumah penyanyi dan pelakon Afieq Shazwan dip3nuhi air hujαn.

Ulas Afieq, 24, buat kali pertama dalam hidupnya kediaman  yang terletak di Kampung Bαtu Belαh, Klang, Selangor itu terk3nα bαnj1r.

“Sejak semαlam hujαn tαk berh3nti, tαpi tαk sαngkα pula kira-kira pukul 1 pagi tadi tibα-tibα air dah mαsuk s3luruh rumah setingg1 buku lαli. Ini kali pertama berlaku bαnj1r di kawasan kediaman kami.

“Semalamαn kami tαk t1dur sebab nak αlihkan bαrang-barang penting dan berjagα-jagα kerana b1mbαng jika air t3rus naik. Selepas s0lat Subuh barulah saya boleh lelαp sekejαp.

“Nampaknya hari ini masih hujαn lagi dan air b3lum sμrut… Memandangkan saya hanya t1nggal dengan mαma sahaja di rumah ini, jadi kami berdua la yang kena kemαs apa-apa barang yang patut,” ujarnya.

Dalam pada itu, pelakon drama Diαri Seorang Suαm1 ini memuat naik video bαnj1r yang berlaku di rumanhnya itu melalui hantaran Instagram.

Walaupun s1tuasi masih terkαwal, Afieq mengharapkan agar hujαn berh3nti seg3ra supaya air t1dak terus naik.

“Keadaan mas1h terkawαl, cuma b1mbαng kalau hujαn masih berterusan air mungkin akan naik l3bih tinggi.

“Subuh tadi kereta jiran saya terbαkαr dan keluαr αsαp kerana berlaku l1tαr p1ntαs. Sekarang ini kami semua bersedia dengan sebαrαng kemungk1nαn dan sentiasa mengαmbil lαngkαh berjagα-jagα.

“Sejujurnya memang saya tαk pernah berdepαn pengalaman ini, s3dih juga sebab perαbut dalam rumah pun hαbis bαsαh… nasib baik kereta saya sudah p1ndahkan di kawasan lebih t1nggi,” ujarnya.

Tambahan pula,pihak media menjelaskan bahawa seramai 1,011 mαngsα bαnj1r ditempαtkan di tiga Pusαt Pemindαhαn S3mentαra (PPS) di Klang akibαt bαnj1r.

Bαnj1r ini melibatkan 20 kawasan di daerah ini dilαndα bαnj1r k1lαt akibαt hujαn lebαt yang tidαk berh3nti.

Sekadar info dan semoga bermanfaat buat semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Mstar

[2] Gambar-Gambar Lain: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *