Sebelum Trαgedi Lμkα, Kata-Kata Terakhir Diungkap Kanak2 Digîlis Van Sekolah Sungguh Menyαyat Hati

Berita kehilangan kanak-kanak berusia 7 tahun yang dig1l1s pemandu van sekolah  dinaikinya di Taman Dahlia,Bandar Baru Salak Tinggi semalam semmestinya memberi impak kepada semua orang apabila kejadian tragis itu turut dirakam melalui CCTV.

Arwah dikenali sebagai Adik Nur Alisha Safiya dimaklumkan me.ning.gal dunia ketika mendapat rawatan selepas mengalami ke.ce.de.ra.an pa.rah di kepala.

Kejadian ini tercetus apabila mangsa dipercayai di.gi.lis oleh pemandu van secara tidak sengaja sewaktu menghantar pelajar-pelajar yang lain ke pusat transit.

Melalui laporan media, nenek kepada Alisha, Mahani Hamid, 68 menjelaskan seperti berikut:

“Menantu beritahu, arwah pernah maklumkan mahu pergi jauh me.ning.gal.kan keluarga. Tak sangka ia petanda dia akan me.ning.gal.kan kami selama-lamanya,”

“Ketika itu, Nur Alisha Safiya cukup ceria, berbeza dengan sebelum ini yang mana dia seorang yang pe.ma.lu serta pen.di.am. Pada malam pertama di kampung, Nur Alisha Safiya tidak tidur hingga pagi dan menghabiskan masa bermain bersama sepupunya.

“Ketika mahu pulang, Nur Alisha Safiya bersalaman dan memeluk saya dengan lama, berbeza sebelum ini,” katanya

Dalam pada itu, abang sulung arwah, Muhammad Aiman Firdaus, 16 mengatakan ketika kejadian dia berada di rumah selepas selesai sesi persekolahan.

Nur Alisha Safiya sangat rapat dan manja dengan saya kerana saya sering membantunya menyiapkan kerja sekolah selain dijadikan rujukan jika dia berdepan masalah pembelajaran.

“Pemergian Nur Alisha Safiya cukup mengejutkan, rumah pasti sun.yi selepas ini. Bagaimanapun, kami reda dengan ketentuan Allah SWT,” katanya.


Rakaman menerusi CCTV peristiwa yang me.ra.gut nya.wa adik Alisha ini v1ral di media sosial dan mendapat perhatian dari semua orang.

Setakat ini, pemandu wanita berusia 31 tahun itu telah ditahan pihak berkuasa bagi tujuan siasatan dan kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sumber:
[1] Rujukan dan Gambar Utama:  Berita Harian

[2] Gambar-Gambar Lain:  Facebook Mahani Saad

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *