Sebelum Trαgεdi Pesαwαt Terhεmpαs, Pesanan Tεrakhir Kαpten Affendi Undαng Rasa Sεbαk

Tiada yang sempurna, ini dunia bukan syu.rga,’. Itu antara hantaran Facebook yang pernah ditulis Kap.ten Mohamad Affendi Bustamy sebelum Al.lah.yar.ham ter.kor.ban dalam in.si.den pe.sa.wat H.a.w.k 108 malam semalam.

Hantaran ditulis Kap.ten Mohamad Affendi di laman Facebook miliknya pada 25 Jun lalu itu dikongsi salah seorang rakan beliau dikenali sebagai Aman Nazman.

Menurut lelaki itu, dia berasa ter.ke.jut selepas mendapat perkhabaran bahawa Kap.ten Mohamad Affendi telah pergi buat se.la.ma-la.ma.nya.

“Pe.mer.gi.an pula ketika dalam melaksanakan tugas penerbangan di malam hari, sungguh cem.bu.ru.

“Banyak kenangan te.rim.bau sejak sama-sama melapor diri di Pang.ka.lan Udara Butterworth,” tulisnya tadi.

Pada masa sama, Aman Nazman turut berkongsi hantaran pernah dibuat Kap.ten Mohamad Affendi di Facebook dengan menyifatkannya sebagai begitu memberi motivasi.

“Terdetik nak tengok kembali status-status, walaupun ringkas tetapi penuh motivasi.

“Semoga r.o.h tuan di.cu.cu.ri rah.mat dan ditempatkan dalam kalangan orang be.ri.man,” tulisnya.

Antara hantaran pernah ditulis Kap.ten Affendi di Facebook sebelum ini termasuklah ‘bintang ku tinggi di atas’, ‘jangan ter.ti.pu dengan usia muda kerana syarat untuk m.a.t.i tidaklah harus t.u.a’, ‘hidup be.ra.kal m.a.t.i tak ber.han.tu’ dan ‘h.i.l.a.n.g pandangan dalam mata’.

Terdahulu, Kosmo! melaporkan seorang ter.bu.nuh manakala seorang lagi ce.de.ra selepas pe.sa.wat jenis H.a.w.k 108 ter.hem.pas di Pang.ka.lan Udara Butterworth kira-kira pukul 10 malam semalam.

Men.te.ri Kanan Per.ta.ha.nan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menerusi ciapannya di Twitter memaklumkan, beliau dimaklumkan mengenai in.si.den berkenaan oleh Pang.li.ma Ten.te.ra Udara, Je.ne.ral Tan Sri Ackbal Abdul Samad.

“Baru terima panggilan daripada Pang.li.ma Ten.te.ra Udara, Je.ne.ral Tan Sri Ackbal Abdul Samad memaklumkan in.si.den pe.sa.wat H.a.w.k 108 yg ter.hem.pas di Butterworth tadi (semalam).

“Seorang anggota ke.hi.lan.gan nya.wa, seorang lagi ce.de.ra,” katanya.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Kosmo Online

[2] Gambar 1: Berita Harian

[3] Gambar 2 : Bernama Online

[4] Gambar 3: Twitter Rasmi Hishammuddin Hussein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *