“Jangαn la sampαi terkεjut..” Tμlar Dirinya Kerja Sebagai Penghantar Makanan, Kefli Tampil Dεdahkan Perkara Sebεnar

Baru-baru ini kita di.ke.jut.kan dengan nama bekas peserta Akademi Fantasia musim ketiga (AF3), Kefli secara ti.ba-ti.ba menjadi tum.pu.an ramai apabila seorang peminat di laman sosial telah berkongsi penyanyi itu kini menjadi penghantar makanan.

Di.sa.pa sebagai Kefli atau nama sebenarnya, Mohamed Zulkefli Mohamed Idir, 37, mengakui bahawa dia sudah setahun melaksanakan pekerjaan itu bagi men.ya.ra diri dan keluarga demi ke.lang.sun.gan hidup.

Namun, berita terbaru yang dikongsi olehnya adalah dia juga memiliki sebuah gerai makan P.r.a.p.p Corner di Taman Sri Rampai, Kuala Lumpur yang dibuka telah 10 tahun.

“Sekarang ni saya berniaga di P..ra.p.p Corner, dah lebih 10 tahun di sini. Bisnes agak per.la.han waktu Pe.rin.tah Ka.wa.lan Per.ge.ra.kan (P.K.P) dulu, saya pun buatlah apa yang patut untuk menjana pendapatan sendiri dengan menjadi penghantar makanan.

“Saya dah biasa bawa motor, jadi memang t.ak ke.kok kalau nak melakukan pekerjaan macam ini,” lu.ah.nya.

Sebelumnya, perkongsian seorang peminat telah vi.ral apabila nama Kefli muncul di aplikasi perkhidmatan penghantaran makanan.

Meskipun begitu, Kefli me.mo.hon semua masyarakat tidak berasa ter.ke.jut dan mengganggap kerjaya itu satu ke.ga.ga.lan.

Jelasnya, res.p0ns peminat terhadap kerjaya itu mungkin menying.gung pera.sa.an penghantar makanan yang lain.

Dalam pada itu, Kefli juga men.ga.kui tidak berasa se.gan dengan kerjayanya itu dan menyifatkan ia ber.ba.loi untuk men.ya.ra keluarganya.

“Saya t.ak ada rasa ma.lu sebab bukannya buat benda yang sa.lah, hanya berniat nak bekerja untuk men.ya.ra keluarga.

“So f.a.r Al.hamdu.lil.lah boleh hidup, nak kata ka.ya tu tidaklah. Tetapi cukup untuk me.nam.pung anak dan isteri serta membantu ibu bapa.

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada mereka yang prihatin dan memberi komen positif kepada saya. Kalau jumpa saya hantar makanan jan.gan.lah sampai ter.ke.jut, macam mana pula dengan pe.ra.sa.an rider yang lain?

“Mesti pe.ra.sa.an mereka ter.go.res juga, ang.gap sahaja menjadi penghantar makanan ini sama seperti pekerjaan lain di luar sana. Kerja ini ber.ba.loi, kalau t.ak kenapa ramai yang jadi ri.der?” katanya.

Tambahan pula, Kefli menyatakan hasrat dia masih lagi berminat dan merancang untuk hasilkan sebuah single.

”Nak kata saya ber.hen.ti terus dari melibatkan diri dalam bidang seni itu tidaklah, cuma sedar sekarang ni ada banyak per.sain.gan.

“Kalau diberikan pe.lua.ng memang saya kembali semula dalam industri se.ni. Ada juga plan nak buat single, cuma kalau ditanya bila itu saya masih t.ak pasti lagi,” tambahnya.

Semoga perkongsian ini dijadikan iktibar dan pengajaran untuk semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Mstar Online

[2] Gambar-Gambar Lain: Budiey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *