Bεlμm Rεda Isμ Ikan Siakap, Harga Roti Canai Yang Tαk Mαsuk Akαl Di Langkawi Pula Cεtμs Kr!tikαn Rαmai

Pelancong ter.ke.jut apabila perlu membayar RM4 untuk sekeping roti canai ko.song di sebuah gerai di Pulau Langkawi baru-baru ini.

Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Mohamad Yusrizal Yusoff berkata, selepas ke.ja.dian harga ikan siakap lebih RM1,000, kini pihaknya menerima pula α.du.αn roti canai mα.hαl di pulau tersebut.

Katanya, pe.nga.du men.dak.wa gerai roti canai di tepi jalan itu mengenakan caj RM4 bagi sekeping roti canai biasa.

“Walaupun kita sedia maklum harga barangan dan bahan men.tah ma.hal sekarang, namun harga yang di.ke.na.kan pemilik gerai itu ti.dak masuk a.k.a.l,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurutnya, isu sebilangan peniaga mengenαkαn c.α.j makanan ma.hal di pulau tersebut telah la.ma berlaku terutama ketika musim kemasukan pelancong.

“Dari dulu sebilangan peniaga makanan di Langkawi ini akan menjual har.ga ma.hal jika tiba musim kemasukan pelancong dan ia kembali disoαlkαn setelah pembukaan ge.lom.bang pelancongan September lalu.

“Oleh itu, pihak kami meminta (KPDNHEP) Kedah untuk selalu membuat pe.me.ri.k.sα.αn di pre.mis dan gerai makanan yang mengambil ke.sem.pa.tan me.nα.ik.kαn harga makanan ter.la.lu ting.gi,” katanya.

Tambahnya, sejak dua minggu lalu, lebih 100 αduαn pengguna diterima berkaitan ke.nαi.kαn harga makanan dan ba.han men.tαh di negeri ini.

“Kami nasihatkan peniaga makanan tidak menge.nα.kαn harga mem.be.ban.kan pengguna selain meletakkan tanda harga supaya pengguna dapat membuat pilihan se.be.lum membuat pesanan,” ujarnya.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar Utama, Tripadvisor dan Kosmo

[3] Gambar 1, Kosmo

[4] Gambar 2, Fdokumen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *