Pαk Guαrd Kacak Cμri Tumpuαn Netizεn, Pemuda Ini Tidak Mαlu Kongsi Tentang Kerja

Memilih kerjaya sebagai seorang pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan jarang mendapat tempat di hati masyarakat terutama sekali bagi generasi muda.

Namun sejak kebelakangan ini, fe.no.me.na ini seakan berubah dimana dilihat semakin ramai golongan muda mula ber.ji.nak dalam bidang ke.se.la.ma.tan ini.

Apa yang menjadi perhatian ramai apabila seorang pemuda berusia 21 tahun iaitu Muhamad Aliff Mazzlan yang sudah hampir setahun bertugas selaku pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan di sebuah hos.pi.tal di Selangor.

Lebih mesra disapa sebagai Aliff yang sebelum ini pernah bekerja di stesen minyak, namun memilih untuk mencuba nasib ke bidang ke.se.la.ma.tan selepas diber.hen.ti.kan kerja akibat w.a.b.a.k C.o.v.i.d 19.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sudah setahun saya bekerja sebagai pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan. Sebelum ini, saya bekerja di stesen minyak, namun diber.hen.ti.kan kerana mereka mahu mengurangkan staff ketika pan.de.mik.

“Pada waktu ini, saya b.u.n.t.u t.a.k tahu nak kerja di mana? Jadi saya cuba cari pekerjaan baharu dan mula menjadi pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan pada Oktober tahun lepas,” ujarnya

Dalam pada itu, dia juga mengatakan bahawa tugas selaku pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan ini tidaklah sepa.yah seperti yang disangkakan.

Tambahan pula, Aliff turut berkongsi pengalaman yang mana dia pernah di.gang.gu dengan m.a.k.h.luk ha.lus di tempat kerja, namun baginya itu adalah lumrah dalam bidang seperti ini.

“Mula-mula kerja, memang rasa berbeza. Tapi ia tidaklah su.sah seperti yang disangkakan. Cuma men.tal kena kuat sebab kita bukan sekadar duduk saja, tapi kena buat rondaan juga,”

“Setakat ini tiada ma.sa.lah. Saya juga t.ak pernah kena gang.gu.an mis.tik yang pe.lik-pe.lik. Cuma kadang-kadang pintu tiba-tiba tertutup sendiri, padahal tiada orang.

Melalui perkongsian videonya, Alif serta rakan-rakannya berpakaian seragam pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan turut tular di Tiktok sehingga berjaya meraih jutaan tontonan.

” Terkejut juga bila v1.ral, namun berharap ia mampu membawa kepada im.pak positif buat anak muda di luar sana.

“Alhamdulilah , bila video dengan pakaian seragam itu, kami dapat banyak komen positif. Ada juga yang pandang ren.dah tapi kami tak kesah.

“Ramai yang tanya macam mana nak masuk pekerjaan ini, mereka luahkan rasa minat nak bekerja sebagai pen.ga.wal ke.se.la.ma.tan.

“Mereka juga tanya bagaimana kami bekerja. Biasanya saya juga akan buat live di Tiktok dan cuba jawab semua soalan-soalan,” katanya pada media.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Mstar Online

[2] Video: Instagram Mstar 

[3] Gambar-Gambar Lain: Says.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *