Sεsat Selama 24 Jam, Gagαl Jawab Panggilan. Lelaki Ini Dεdah Puncαnya

Se.sat selamat 24 jam. Seorang lelaki telah mendaki Gunung Elbert di Colorado, US telah dilaporkan se.sat selama 24 jam. Lelaki tersebut meng.abai.kan beberapa panggilan telefon daripada pasukan pe.nye.la.mat atas ala.san tidak mengetahui pemilik nombor tersebut.

Lelaki tersebut dilaporkan telah hi.lang sekitar malam pada 18 Oktober yang lalu oleh agen.si pe.nye.la.mat Lake Country Search And Res.cue. Dia dikatakan g.a.g.a.l kembali ke lokasi asal pendakian.

Agensi tersebut memaklumkan pelbagai cara yang telah dilakukan oleh mereka dalam men.ye.lamat.kan lelaki tersebut, termasuklah menghubungi nombor telefon bimbitnya, menghantar teks pesanan ringkas namun kesemua usaha mereka telah di.abai.kan oleh lelaki tersebut.

Disebabkan lelaki tersebut g.a.g.a.l menjawab panggilan tersebut, lima unit penye.lamat pasukan pertama telah di.ke.rah dan memberi tum.puan kepada lokasi-lokasi be.ri.si.ko ting.gi di gunung berketinggian 4,401 meter dari aras laut itu pada 10 malam berikutnya.

Tetapi sekali lagi usaha pasukan penye.lamat itu g.a.g.a.l dan be.rakhir dengan s.i.a-s.i.a. Mereka ter.pa.ksa turun semula walaupun beberapa panggilan ke.ce.ma.san sudah dilakukan.

Keesokkannya pula, jam 7 pagi tiba giliran pasukan penye.lamat kedua untuk memberi tum.puan kepada laluan trek yang kerap mempunyai sejarah ke.hi.la.ngan pendaki-pendaki sebelum ini.

Kira-kira jam 9.30 pagi, lelaki tersebut berjaya ditemukan oleh pasukan penye.lamat tersebut. Lelaki ‘m.a.l.an.g’ itu juga memberitahu punca dan bagaimana dia boleh ter.se.sat.

Lelaki tersebut dikatakan se.sat sewaktu jalan pulang ke lokasi awal pada waktu malam kejadian. Dia terpaksa melalui denai laluan yang berbeza hingga menyebabkannya ter.se.sat.

Dia langsung tidak tahu akan kehadiran agen.si tersebut untuk me.nye.la.mat.kan dia walaupun pelbagai usaha yang dilakukan mereka.

“Satu ma.sa.lah besar di sini adalah apabila dia meng.abai.kan panggilan dari kami banyak kali sebab katanya dia tidak tahu itu nombor siapa”.

“Kalau kamu ‘la.ri’ dari iti.ne.rari asal perjalanan (se.sat), dan kamu mula menerima panggilan telefon berulang kali dari nombor tak dikenali, tolonglah jawab panggilan tu”.

“Ia mungkin panggilan daripada pasukan penye.lamat untuk memastikan kamu selamat!” kata agen.si tersebut.

Sumber:

[1] Rujukan, Siakap Keli

[2] Gambar Utama, The Guardian

[3] Gambar 1, The Guardian

[4] Gambar 2, Quora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *