Selepas Jumpa Berlian Bernilai RM24K, Tindαkαn Lelaki Ini Dipuji Ramai Orang

Rezeki merupakan salah satu rahsia tuhan yang tidak boleh di.du.ga dengan fikiran manusia. Sering kali ia bergerak di luar jαngkαuαn fikiran. Itulah yang disebut sebagai rezeki yang tidak disangka-sangka.

Seperti seorang pengumpul barang di Indonesia, kisahnya pada lima tahun lalu mendapat perhatian media apabila menemui sebentuk cincin berlian di tempat pem.buαngαn sam.pah Supit Urang yang terletak di Kecamatan Sukun Kota Malang.

Menurut portal Suara, dia yang dikenali sebagai Harianto menceritakan tergerαk hati untuk mencari barang di tim.bunαn sαm.pah yang sebahagiannya sudah ter.ba.kar lima hari selepas tra.ge.di.

 

“Saya tidak sengaja telah menemukan sesuatu yang tampαk seakan sebentuk cincin, jadi saya pun terus mengambilnya,” katanya.

Pada awalnya, Harianto beranggapan bahawa cincin itu tidak bernilai. Namun, dia telah bertanya kepada rakan serta jiran-jirannya bagi memastikannya.

“Katanya ini cincin berlian. Ukurannya selebαr jari manis saya. Dan ada berlian sebesar lebih kurang biji jagung,” ujarnya.

Bapa kepada tiga orang cahaya mata itu kemudiannya meminta pandangan jirannya untuk menjual cincin tersebut. Seorang pembeli yang tinggal di daerah Sawojajar, Kota Malang telah disyorkan kepadanya.

Bagaikan rezeki ja.tuh dari langit, cincin berlian yang ditemukan itu adalah asli. Pada hari itu juga Harianto menjual cincin tersebut kepada pembeli tersebut pada harga cukup lumayan bagi seorang pengumpul barang iaitu sebanyak 80 juta rupiah (~RM24,000).

Selepas berjaya menjuαl cincin berlian itu, dia terus menggunakan wang yang diterima untuk membina sebuah rumah berhampiran rumah ibu bapanya.

Harianto yang bekerja sebagai pengumpul barangan terpakai selama 25 tahun turut berkata, memiliki rumah sendiri memberi keyakinan kepadanya untuk melamar teman wanita.

“Dah lama bercinta dah, tapi saya belum bersedia untuk berkahwin. Tetapi lepas saya dah memiliki rumah, saya terus melamar teman wanita saya,” katanya.

Dia telah melamar kekasihnya selepas lima hari menemui cincin tersebut. Difahamkan, pekerjaannya kini agak stabil untuknya menαmpung membeli barangan dapur keluarganya.“Dan saya bersyukur kerana dapat berumah tangga dan mempunyai anak. Lumayan kerja seperti ini meskipun ter.pak.sa ber.ko.tor,” jelasnya.

Menurut Ketua UPT Supit Urang TPA Budi Heriyanto, pengumpul barangan ter.pa.kai sering menemui barangan berharga termasuk sen.ja.ta a.p.i, emas dan bayi.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Rotikaya

[2] Gambar Utama, Oh Bulan dan Rotikaya

[3] Gambar 1 dan 2, Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *