Dikεjαrkan Ke H0spitαl Gαra-Garα Kelεtihαn Melαmpαu, Ini Perkembαngan Terbaru Kεsihαtan Shaheizy Sam

Industri hiburan tanah air digem.par.kan dengan berita yang ku.rang gembira dimana pelakon terkenal Shaheizy Sam telah dike.jar.kan ke hos.pi.tal Jumaat lalu kerana men.ga.la.mi ‘Hy.po.ven.ti.la.ti.on’ akibat ke.le.ti.han me.lam.pau sewaktu menjalani penggambaran.

Terbaru, status ke.si.ha.tan pelakon Shaheizy Sam, 39, kini beransur pu.lih dan kembali baik.

Sebelumnya, Shaheizy Sam atau lebih mesra dipanggil dengan Sam menjelaskan bahawa dia ter.pak.sa dimasukkan ke w.a.d ke.ce.ma.san di z.o.n merah apabila terkena se.ra.ngan itu ketika sedang bertugas di set.

“Sebenarnya, saya pernah ter.ke.na se.ran.gan begini ketika menjalani penggambaran filem Po.lis E.v.o 2 dulu. Ia dikenali sebagai ‘Hy.po.ven.ti.la.ti.on’ yang mana kadar ok.si.gen ber.ku.ran.gan di dalam ba.dan kerana ke.le.ti.han.

“Se.ran.gan itu membuatkan da.da saya menjadi sem.pit dan su.kar untuk ber.na.fas. Jadi, saya dimasukkan ke z.o.n merah kelmarin, untuk mendapatkan ra.wa.tan lanjut dan dok.tor me.man.tau tahap ke.si.ha.tan saya,” ujarnya.

Tambah Sam lagi, dia amat bersyukur kerana keadaan ke.si.ha.tan.nya tidak begitu se.ri.us dan diberi pe.le.pa.san pada hari yang sama untuk meneruskan penggambaran selepas di.pan.tau dalam tempoh sejam di hos.pi.tal.

“Terima kasih di atas doa semua pihak. Al.ham.du.lil.lah, keadaan ke.si.ha.tan saya semakin beransur pulih dan kini dapat meneruskan kerja penggambaran semula.

“Selepas mengambil ‘d.r.i.p’ dalam tempoh satu jam, saya dah boleh kembali ke set penggambaran untuk menyambung kerja. Syukur pen.ya.kit ini tidaklah terlalu se.ri.us, cuma ia datang dan pergi saja,” tambahnya.

Sekadar info,  ‘Hy.po.ven.ti.la.ti.on’ boleh menye.rang apabila per.na.fa.san yang ter.la.lu sing.kat untuk memenuhi keperluan badan akibat ke.le.ti.han me.lam.pau.

Apabila seseorang menghadapi se.ran.gan ini, tahap kar.bon di.ok.si.da dalam badan akan meningkat, sekali gus menyebabkan per.tam.ba.han a.s.i.d dan terlalu se.di.kit ok.si.gen di dalam da.rah.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Harian Metro

[2] Gambar-Gambar Lain: Instagram Shaheizy Sam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *