[Video] Ini Jawapan Pαdu Ustaz Azhar Idrus Apabila Diαjukan Soalan Tentang Isμ ‘Siakαp Kαyαngan’ Yang Harga Mencecαh Ribuan Ringgit

Kita di.ke.coh.kan dengan isu v1ral berkenaan pendedahan seorang individu yang mengadu dirinya telah dicaj harga seekor ikan siakap mencecah ribuan ringgit oleh pemilik restoran terapung di Langkawi, Kedah.

Lelaki berkenaan hadir bersama enam yang lain disajikan dengan ikan siakap seberat 7.48 kilogram (kg) berharga RM1,196.80.

Dinyatakan bahawa jumlah keseluruhan termasuk makanan dan minuman untuk 7 orang makan adalah sebanyak RM1,759.50.

Demikian pula, pemilik restoran itu telah mencadangkan kepada pelanggan itu supaya ambil ikan lain seperti siakap merah atau kerapu dengan saiz antara satu hingga 1.5kg yang mana lebih sesuai untuk dijadikan hidangan.

Pihak restoran juga telah memakulumkan kepada pelanggan tersebut yang harga bagi setiap 100 gram ikan siakap adalah rm16/gram.

Ikan yang disajikan kepada pelanggan itu adalah ikan hiasan yang dipamerkan dan bukan untuk dijual, tetapi pelanggan tetap mahu memilih ikan tersebut yang beratnya mencecah 7kg.

Tampil penjelasan daripada pendakwah terkenal tanah air, Ustaz Azhar Idrus (UAI) memberikan pandangan ketika ditanya soalan berkaitan isu sen.sa.si itu.

Soalan: “Biasa sebuah keluarga seramai lima hingga tujuh orang akan memesan dua ekor ikan seberat 1kg hingga 2kg. “Bagaimana jika tanpa persetujuan pelanggan, ikan yang dipesan itu seberat 7kg.”

Jawapan UAI:

Menjadi satu kebiasaan saiz hidangan ikan untuk dimakan lima hingga tujuh orang ialah dua ekor ikan bersaiz sederhana.

Jelas UAI adalah konsep jual beli juga perlu jelas.

“Kita pergi makan, kita pesan ikan siakap seberat 1.5kg hingga 2kg.

Kemudian apabila ikan yang dipesan sampai dan dihidang, kita dapati ikan itu besar, contohnya mencecah 7kg.

“Apa yang perlu fahami ialah konsep asal jual beli ini. Hakikatnya kita perlu membeli terlebih dahulu kemudian barulah boleh dimakan.

“Contohnya ayam goreng, kita akan membayar terlebih dahulu. Ia menjadi hak milik kemudian barulah ia dimakan. Itu asal konsep jual beli, “ jelasnya.

UAI juga menjelaskan berkenaan sekiranya pelanggan order lain tapi lain pula yang diberi.

“Kalau kita pesan makanan (ikan) seberat 2kg, peniaga hantar ikan 10kg, maka jangan makan.

“Kalau kita makan juga, ia bermakna kita bersetuju dengan saiz ikan,” kata Ustaz Azhar.

“Pihak penjual pula ambil ke.sem.pa.tan. Pelanggan buat pesanan (lain) tapi penjual masak dan hidang yang besar.

“Misalnya pelanggan pesan dua ekor ikan, tapi dihidangkan empat ekor ikan. Ini dipanggil he.l.a.h. Jelas hukumnya h.a.r.a.m.

“Jangan main-main, nak berjual beli belajarlah dahulu. Supaya bila berniaga ia (berkat),” tuturnya.

Dalam pada itu, UAI turut menjelaskan berkenaan segelintir peniaga yang bertindak me.ma.nas.kan makanan tidak habis dijual kerana ingin men.ga.ut untung lebih.

UAI juga menjelaskan tentang pe.rang.kap yang sering dilakukan oleh peniaga yang menghidang makanan yang tidak dipesan oleh pelanggan.

Jika ianya satu pe.rang.kap ini adalah satu bentuk pen.ga.nia.ya.an dan sa.lah disisi syarak.

“Ikan siakap bukanlah ikan yang sering dimakan golongan bang.sa.wan. Tidak seperti kerapu atau spesies ikan ‘kayangan’ lain.

“Jadi kita perlu hantar lauk itu atas jalan u.r.u.f. Jangan hantar kepada orang yang tidak makan harga ikan sebegitu dan kita pula diam tidak maklumkan.

“Ia akan mewujudkan per.ke.la.hi.an,” katanya.

Dalam perkembangan terbaru, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sudah mengeluarkan notis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga An.ti Per.ca.tu.tan 2011 kepada pemilik restoran terbabit.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: News131media

[2] Gambar-gambar lain: Harian Metro

[3] Video: Youtube Ustaz Azhar Idrus Official

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *