Pasangan Suami Isteri Sorong Anak Masuk Ladang Getah, Perkara Sebenar Didedahkan

Bak kata pepatah, Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih begitu sinomin dengan kesabaran yang dihadapi pasangan suami isteri yang sanggup membawa anak tercinta ke ladang getah demi mencari rezeki yang halal.

Mereka adalah Zawawi Mat Zain, 34, dan isteri Nur Huzairiefah Huzaimi, 28, terpak.sa membawa kedua anak mereka iaitu Muhammad Ridhuwan, 7, serta anak istimewa yang men.de.ri.ta sind.rom Do.wn, Muhammad Fikri Idham, 4, dengan menggunakan kereta sorong.

Namun begitu,kedua anak mereka itu dilihat sudah biasa dan la.li dengan keadaan di ladang yang dipenuhi nyamuk.

Apa yang menye.dih.kan, mereka seolah-olah menjadi ladang getah itu seperti taman permainan mereka untuk berlari-lari dan bermain di situ.

Dalam pada itu, mereka tiada pilihan selain membawa anak untuk menoreh kerana tak mampu nak bayar upah penjaga anak mereka.

“Seawal jam 6.30 pagi, mereka bersedia mengikut kami ke ladang. Kami membawa anak menggunakan kereta sorong kerana tidak la.rat men.du.kung, tambahan anak istimewa kami juga besar.

“Ada masanya jika mereka tidak mahu berada di dalam kereta sorong, kami bentang tikar sebagai tempat berehat. Saya se.bak apabila melihat mereka menunggu kami bekerja empat atau lima jam sehari, sehingga ter.le.lap di tikar u.sa.ng atau ber.him.pit di dalam kereta sorong.

“Namun, kami bersyukur masih ada rezeki bekerja walaupun sekadar ka.is pagi makan pagi, ka.is petang makan petang,” luahnya.

Dalam pada itu, Zawawi mengatakan bahawa mereka juga mengambil upah menoreh mereka sebanyak RM600 sebulan selain menerima bantuan Ja.ba.tan Ke.ba.ji.kan Masyarakat (JKM) RM250 bagi anak istimewa mereka, Muhammad Fikri Idham.

Bagi setiap minggu, mereka akab membawa anak mereka menaiki motosikal sejauh 62 kilometer (km) pergi dan balik ke Hos.pi.tal Raja Perempuan Zainab (HRPZ) II, Kota Bharu untuk mendapatkan ra.wa.tan susulan kerana ma.sa.lah jan.tung.

“Kami melepaskan kereta yang ada empat tahun lalu, kerana tidak mampu membayar an.su.ran bulanan dan bergantung kepada motosikal termasuk untuk ke ladang getah sejauh 10km.

“Jika ke hos.pi.tal kami biasa ber.pa.nas dan berhu.jan di dalam perjalanan demi memastikan anak istimewa mendapat ra.wa.tan sebaiknya.

“Walaupun dua anak kami dibesarkan ser.ba ke.ku.rang.an, saya harap kasih sayang mereka cukup demi membuktikan betapa berharga mereka buat saya dan isteri,” katanya

Dia menambah bahawa dia bersyukur kerana mendapat rumah hasil ban.tu.an daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Negeri Kelantan (Maik) yang dibina di atas tanah pemberian seorang ha.m.ba Allah buat mereka sekeluarga.

Semoga pasangan ini terus diberkati dan dimurahkan rezeki oleh Nya.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *